Vossenlintworm


De vossenlintworm is een kleine lintworm (1-4,5 mm). Deze lintworm leeft in de darmen van de vos en produceert eitjes die met de ontlasting worden uitgescheiden.

De vossenlintworm komt al vele jaren voor bij vossen in Centraal-Europa. In Belgie komt deze lintworm voor bij een deel van de vossen. Mensen kunnen besmet raken door het eten van wilde bosvruchten, paddenstoelen of fruit dat op de grond is gevallen. Ook (in)direct contact met vossen vormt een besmettingsrisico. Honden en katten kunnen evenals vossen besmet raken doordat zij besmette knaagdieren eten. Via likken kan de hond eitjes in de vacht verspreiden. Zo raken mensen besmet. Bij katten is dit risico minder groot omdat zij veel minder eitjes uitscheiden nadat zij besmet zijn.


Ziek door vossenlintworm

De toename van besmette vossen zorgt ook voor een groter risico op ziektegevallen bij mensen.

De kans dat mensen besmet raken met eitjes van de vossenlintworm en dan ziek worden is klein, maar de ziekte is ernstig. De ziekte die kan ontstaan bij de mens heet alveolaireechinokokkose en openbaart zich meestal pas na een lange tijd (5-15 jaar). De ziekte tast de leveraan. Behandeling is mogelijk en bestaat uit langdurig tot levenslang slikken van eenantiwormmiddel zo mogelijk in combinatie met operatieve verwijdering van aangetaste delenvan de lever.

19-23 April: Week van de Teek

Meer info:

https://www.weekvandeteek.nl/voorlichting/


Ziekte van Lyme


Helaas komen er in onze gebieden steeds meer besmette teken voor. Het is dus echt geen overbodige luxe om teekwerende kleding te dragen en teekwerende middelen te gebruiken, vooral in vochtige warme perioden, dan floreert de teek namelijk optimaal! Deze kolom geeft informatie over de teek en de ziekte van Lyme.


De teek

Een teek lijkt op een plat spinnetje. Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

Belangrijkste advies. Wees voorzichtig en controleer uzelf na elk bezoek aan het bos.


Symptomen ziekte van Lyme

Deze kolom geeft informatie over de symptomen van de ziekte van Lyme: de diversiteit, de Lyme stadia, en een Lyme symptomen checklist.


Diversiteit van symptomen

Bij een infectie met de Borrelia-bacterie kan op de plaats van de tekenbeet dagen tot weken erna een rode plek ontstaan, die geleidelijk groter wordt en vaak centraal verbleekt, zodat een ring ontstaat. Deze huidaandoening noemt men een erythema migrans (EM). De EM ziet er niet altijd hetzelfde uit. Zie verder de pagina met informatie over de erythema migrans.

Let op! Niet iedereen die besmet raakt, krijgt een EM.

Verder kan men enige tijd na de tekenbeet griepachtige klachten krijgen, zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijnen en vermoeidheid. Deze klachten kunnen weer verdwijnen. Als de Lyme-bacterie zich door het lichaam verspreid (dissemineert), kunnen diverse symptomen ontstaan.

De ziekte van Lyme is een multi-systeem ziekte. Het kan leiden tot o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten.

Lyme Stadia

Vaak wordt de ziekte van Lyme in 3 stadia ingedeeld, met per stadium specifieke symptomen. Deze indeling moet worden gezien als een model, waarvan de werkelijkheid vaak afwijkt. Per persoon kan de ziekte namelijk heel verschillend verlopen.

• Met stadium 1 bedoelt men meestal een lokale infectie op de plaats van de beet (erythema migrans), alhoewel de spirocheten zich in principe zeer snel door het lichaam kunnen verspreiden.
• Met stadium 2 bedoelt men dan de fase daarna, waaarbij de spirocheten door het lichaam zijn verspreid.
• Met stadium 3 bedoelt men meestal chronische Lyme.

Lyme-symptomen checklist

Let op! Veel van deze symptomen zijn algemene klachten, die ook bij andere aandoeningen vóórkomen. Het hebben van een aantal van deze algemene klachten zegt op zichzelf dus niet zo veel. In combinatie met andere aanwijzingen kunnen ze een ondersteuning bieden bij de diagnose.

Verder zijn er per persoon verschillen wat betreft de symptomen, de ernst, de volgorde, etc. De ziekte van Lyme verloopt dus niet bij iedereen op dezelfde wijze.

0. Tekenbeet?
1. Uitslag of andere huidafwijkingen ter plaatse van de tekenbeet (zoals een EM)
2. Huiduitslag op andere plaatsen
3. Haaruitval
4. Onverklaarbare temperatuur-verhoging, koorts
5. Onverklaarbare koude rillingen
6. Onverklaarbare transpiratie, nachtelijke zweetaanvallen
7. Ernstige vermoeidheid (vgl CVS)
8. Frequente infecties (o.a. sinusitis, luchtweginfecties)
9. Klierzwelling (hals, oksels, liezen)
10. Pijnlijke keel
11. Kortademigheid, hoesten
12. Toegenomen intolerantie voor alcohol, kater
13. Maagklachten, buikpijn
14. Verlies van eetlust
15. Veranderde stoelgang (obstipatie, diarree)
16. Onverklaarbare gewichtsverandering > 3 kg
17. Hartkloppingen , overslaan van het hart
18. Pijn in de borstkas, ribben
19. Pijn en/ of zwelling in gewrichten
20. Pijn in (aanhechting van) spieren en pezen (vgl fibromyalgie)
21. Stijfheid in de nek, kraken van de nek
22. Stijfheid van gewrichten en/of rug
23. Hoofdpijn
24. Tintelingen, dove plekken, plaatselijk branderige of stekende pijn
25. Spiertrekkingen in het gezicht of elders
26. Spierkrampen, restless legs
27. Onverklaarbaar trillen of schokken
28. Halfzijdige gezichtsverlamming (Bell’se parese)
29. Zwelling rond de ogen
30. Dubbelzien, tunnelzien, moeite met scherp zien
31. Overgevoeligheid voor licht
32. Pijn of jeuk in oren
33. Oorsuizen, zoemen of fluiten
34. Overgevoeligheid voor geluiden
35. Duizeligheid, evenwichtstoornis, toegenomen reisziekte
36. Licht in het hoofd, problemen met staan/ lopen
37. Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen
38. Somberheid en/of angstigheid, piekeren
39. Problemen met slapen (te weinig, te veel), vermoeid wakker
40. Verwardheid, moeite een gedachtespoor vast te houden
41. Moeite met concentratie, nieuwe informatie begrijpen, begrijpend lezen
42. Vergeetachtigheid, slecht korte-termijn geheugen
43. Oriëntatie problemen (verdwalen, dingen kwijt raken)
44. Problemen met spreken (woorden vinden, verkeerde woorden zeggen, stotteren, slecht articuleren)
45. Geïrriteerde blaas, niet kunnen ophouden van urine of juist moeilijk kunnen plassen.
46. Seksuele functiestoornis, verminderde zin in seks
47. Pijn in de onderbuik
48. Alleen mannen: Pijn in de zaadballen
49. Alleen vrouwen: Melkuitvloed uit de borst (galactorrhea)
50. Alleen vrouwen: Onverklaarde onregelmatige menstruatie

Tijgermug

De tijgermug of Aziatische tijgermug (Stegomyia albopicta).


Deze mug hebben we liever niet in België aangezien ze verschillende virussen kan verspreiden waaronder gele koorts, knokkelkoorts en chikungunya, al komen deze virussen meestal het land binnen via een geïnfecteerde reiziger,” aldus ITG-biologe Isra Deblauwe.


Aedes albopictus heeft een voorkeur voor menselijk bloed en is heel agressief. Ze komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië, maar veroverde al Amerika en Zuid-Europa en trekt nu noordwaarts richting onze contreien.

De Aziatische tijgermug reist de wereld rond in tweedehandsbanden en lucky bamboo-planten en is dit jaar ook in België gearriveerd. Het risico voor de volksgezondheid is voorlopig gering, omdat het onzeker is of de mug die virussen zoals knokkelkoorts of chikungunya kan overdragen de winter zal overleven. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) houdt de exoot intussen goed in de gaten.

Sinds vorige zomer volgen onderzoekers van het ITG een populatie Aziatische tijgermuggen (Aedes albopictus ) op in een bandenimportbedrijf in de buurt van de Antwerpse haven.

In juli 2013 ontdekten collega-onderzoekers van de Universiteit van Luik – Gembloux Agro-Bio Tech reeds een eerste exemplaar van deze tijgermug op dit bedrijf.

Het lopend onderzoek aan het ITG kadert in een surveillance project voor exotische muggen, knijten en teken, gefinancierd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De populatie van Aziatische tijgermuggen aan de haven van Antwerpen bleek actief te zijn tot in oktober 2013. Daarnaast werd eind november 2013 ook één levende larve van deze exotische mug gevonden in een lading lucky bamboo-planten in de haven van Antwerpen. Importbedrijven voeren deze sierplanten op regelmatige basis rechtstreeks in via zeecontainers uit China.